Wat is hypnose?

Wat is hypnose?

Een klassieke defenitie van Hypnose is de volgende: "Hypnose is de veranderde toestand van bewustzijn die bereikt wordt na het opvolgen van suggesties die door een hypnotiseur gegeven worden. In deze toestand, die ook wel hypnotische trance wordt genoemd, kan men heel vatbaar worden voor suggesties."  Voortschrijdende hypnose technieken en een recentere aanpak bheoeven echter niet altijd het "trance" gevoel om dezelfde toestand van bewustzijn te verkrijgen. Het hangt vaak af van de persoonlijke voorkeur van de client welke "techniek" er wordt toegepast. In elke geval  blijft men alert en slaapt men niet, bij geen van beide technieken. Het is vaak een misverstand dat men slaapt tijdens een hypnose.  Hypnose vindt haar oorsprong in het Oude Egypte en Griekenland waar er destijds 'slaaptempels' bestonden waar mensen heen gingen om er een soort genezing te vinden voor hun aandoening. Wel je meer weten ver therapeurische hypnose, dan kan je hier alle informatie in een boek vinden die ik hierover geschreven heb: boek over therapeutische hypnose

Hoe werkt hypnose?

Dankzij de moderne technologie en wetenschappelijk onderzoek door o.a. Dr. David Spiegel (Stanford University USA) kan men het bestaan van hypnose nu ook aantonen aan de hand van hersenscans. Dit toont ook duidelijk aan dat er geen sprake is van het placebo-effect tijdens of na hypnose. Het komt erop neer dat tijdens een hypnotische trance er in bepaalde hersengebieden meer bloeddoorstroming ontstaat. Hierdoor neemt in dit specifieke gebied ook de hersenactiviteit toe. Men weet nu ook dat er veranderingen in het neuronen-netwerk plaatsvinden tijdens en na hypnose. Op 30 april 2015 werd op één een reportage uitgezonden over medische hypnose, uitgevoerd in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen:

Hoe kan je iemand hypnotiseren?

In een  hypnotische trance komen is vaak makkelijker onder begeleiding van een hypnotiseur. Alhoewel de beleving hiervan sterk individueel vershillend is omschrijen de meeste een  hypnotische trance als een dromerige toestand waarin de concentratie toeneemt en ontspanning optreedt. In deze veranderde toestand van bewustzijn blijft men zich dus bewust van hetgeen er gebeurt maar men is in een ontspannen toestand. De begeleider (hypnotiseur) geeft suggesties die vaak meteen gevoeld worden of meteen door het onderbewustzijn worden opgeslagen om later opgevolgd te worden. Een voorbeeld van een suggestie is bijvoorbeeld "Met elke ademhaling ontspan je vanzelf dieper en dieper". Wat er dan eigenlijk gebeurt is dat het onderbewustzijn (ook het jouwe) de suggestie aanvaardt en uitvoert omdat er geen enkele dreiging is. Het komt er dus op aan gewoon de instructies te volgen en je zal merken dat de rest vanzelf gaat omdat je onderbewustzijn het als een natuurlijk proces erkent.

Hypnotiseur Filip De Pessemier

Wat is hypnose?

Het onderbewustzijn

Met het onderbewustzijn worden geestelijke processen (gedachten en gevoelens) bedoeld die niet, of niet onmiddellijk, toegankelijk zijn en die niettemin iemands gedrag sterk beïnvloeden.

Paracelsus was de eerste die een wetenschappelijke melding maakte van het onbewuste in zijn werk 'Von den Krankheiten' (Over de Ziektes) uit 1567 en zijn klinische methodologie kan beschouwd worden als het begin van de moderne wetenschappelijke psychologie.

Het concept van het onbewuste in psychologische en psychopathologische context is afkomstig van de Franse arts en filosoof Pierre Janet en verder uitgewerkt door Sigmund Freud. (Bron: Wikipedia)

Het onderbewustzijn en hypnose

In sommige religies wordt het onderbewustzijn  ook wel de ziel genoemd. Onafhankelijk van geloof of overtuiging staat wel vast dat het onderbewustzijn t alle mentale en fysieke processen regelt direct aanspreekbaar is. Het kan dus aangesproken worden en ook reageren op wat er gezegd wordt via ideomotorische respons.. Dit zijn onbewuste samentrekkingen van willekeurige spieren, dus zonder bewuste sturing en zonder gebruik van wilskracht toch in beweging worden gezet. Concreet betekent dit dat het onderbewustzijn kan aangeven of het bijvoorbeeld akkoord gaat met de gegeven suggestie of niet. Zelf voelt men dan een reactie in een vinger of een hand bijvoorbeeld. Deze zal dan spontaan (willekeurig) en vanuit zichzelf bewegen. Op deze manier kan een observator met het onderbewustzijn spreken en onderhandelen om de gewenste verandering te kunnen bekomen. Meer info over hypnose vind je hier: hypnose.

Top